Skip to main content

Press

Uspješno završen 2. Halal Business Forum -
najveći događaj o halal tržištu u Europskoj uniji


U organizaciji Centra za certificiranje halal kvalitete uspješno je održan drugi po redu Halal Business Forum, u Zagrebu, u hotelu Westin, 4. i 5. listopada 2022. godine.

Cilj događaja je kreirati platformu i specijalizirani servis za halal mnogobrojnim dionicima - od industrije, neprofitnih organizacija, predstavnika državnih tijela, rukovoditelja poslovnog i hotelskog menadžmenta, putničkih agencija, jedinica lokalne samouprave, sveučilišnih profesora, znanstvenih istraživača, financijskih institucija, kupaca i trgovačkih posjetitelja.

Halal tržište iz godine u godinu bilježi rast ponude i potražnje, a trenutna vrijednost procjenjuje se na 2 trilijuna američkih dolara, s gotovo dvije milijarde korisnika.

Pokrovitelji HBF-a su tri hrvatska ministarstva - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo poljoprivrede, uz partnerstva i sponzorstva brojnih  domaćih i međunarodnih institucija, poput Hrvatske gospodarske komore, Turističke zajednice Grada Zagreba, Croatia Airlines, Advantage Austria, Foreign Economic Relations Bord (DEIK) Turska, Islamic Chamber Research and Information Center (ICRIC) Iran, Standards and Metrology Institute for Islamic Countries (SMIIC), World Halal Summit (WHS), Halal Focus i drugih.

Tijekom dvodnevnog događanja održani su brojni poslovni razgovori (B2B), a Podravka d.d., AS Holding d.o.o., Ireks Aroma d.o.o., Pekar d.o.o., Clarum d.o.o., Škokić d.o.o., Pik Vrbovec plus d.o.o., Hrvatska industrija šećera d.d., Dim-Mes d.o.o., TLK Ekologija d.o.o., New Bakery d.o.o., Poliklinika Glavić, Magic Cleaner, Verify Halal, Mudro Bioindustry d.o.o. predstavili su svoju ponudu halal proizvoda i usluga na sajamskom dijelu foruma. Nije izostao niti doprinos znanosti jer su stručni i znanstveni radovi, nakon što su prošli dvije recenzije objavljeni u časopisu Ekonomski izazovi. Štoviše, prema do sada dostupnim informacijama na tlu Europe nisu objavljivani radovi sa konferencije na temu halala u recenziranim časopisima. Uzimajući u obzir sveobuhvatnost ove konferencije, možemo zaključiti kako se radi o najvećem događaju o halal tržištu u Europskoj Uniji.

Predstavlja mi zadovoljstvo da Vam mogu izraziti dobrodošlicu na drugi po redu Halal Business Forum  u  godini kada se obilježava 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske“ riječi su kojima je doc. dr. sc. Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra, pozdravio  nazočne goste iz 40 zemalja svijeta i predstavnike hrvatskih tvrtki s halal certifikatom.

Važan doprinos svečanosti otvorenja svojim govorima dali su akademik Aziz ef. Hasanović ispred Mešihata Islamske Zajednice u Hrvatskoj, gospodin Ihsan Övüt, generalni tajnik SMIIC-a (Institut za mjeriteljstvo i standarde islamskih zemalja) te g. Bojan Batinić, ravnatelj Uprave za internacionalizaciju pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Ovom prigodom, gđi Edini Mešić - voditeljici Odjela za kvalitetu u Centru za certificiranje halal kvalitete uručeno je priznanje za izniman doprinos razvoju Centra  nesebičnim trudom i zalaganjem tijekom desetogodišnjeg rada.

Halal označava cjelokupan stil življenja. U njegovom su fokusu dijeljenje i pomaganje jer čovjeku pripada samo ono što daruje drugima. Centar za certificiranje halal kvalitete ozbiljno shvaća svoju društvenu odgovornost. Odgovornost  nije ograničena samo na to kako djelujemo u gospodarstvenom smislu, već na to kako možemo pozitivno utjecati na projekte korisnika naših usluga kako bi maksimizirali njihove ciljeve i minimalizirali negativni utjecaj na okoliš i zajednicu, te društvo u cjelini. Vođen ovom niti, Centar za certificiranje halal kvalitete zajedno sa sponzorima Halal Business Foruma odlučio je donirati ček u iznosu 10.000 kuna Udruzi "Krijesnica" koja pomaže djeci i obiteljima suočenim sa malignim bolestima. Za kraj svečanosti otvorenja, dodijeljeni su certifikati proizvođačima koji su tijekom rujna završili proces certificiranja, a to su: Zvijezda plus d.o.o., OPG Mujakić, i Dr. Škobić.

Održivi razvoj, što je i moto Halal Business Foruma postao je tema broj jedan u svijetu, a nastao je kao odgovor na negativne posljedice čovjekova djelovanja koji je povezan sa svim životnim pitanjima u društvu, ekonomiji i svemu što nas okružuje.
Da li su propisi i principi pojma halal komplementarni ili različiti u odnosu na održivost, ako znamo da halal predstavlja sustav dozvoljenosti sa preventivno – proaktivnim pristupom? 
Na ta, kao i mnoga druga pitanja odgovore su ponudila 32 vrhunska stručnjaka koji su sudjelovali u pet panel rasprava kroz  brojne teme halal tržišta; od turizma, proizvodnje, prehrane, standardizacije, digitalizacije, do bankarstva i financija.


Neki od zaključaka su:

  1. Kukci u prehrani ljudi, kao i laboratorijski uzgojeno meso uskoro više neće biti tabu tema. Upravo takvi alternativni izvori proteina u prehrani ljudi u skladu su sa održivim razvojem ljudske prehrane, a dodatni napori su potrebni u komercijalizaciji istih. 
  1. Kako bismo doista živjeli održivo, svatko od sebe mora biti svjestan svog vlastitog doprinosa. Nadalje, religija i znanost nisu međusobno suprotstavljene pa se tako održivost provlači kroz sve velike religije jer sve što je dobro i preporučeno čovjeku, dobro je i za okoliš. 
  1. Plan proizvodnje ne smije stati sa samom proizvodnjom određenog proizvoda, proizvođači moraju razmišljati i o učinkovitom zbrinjavanju nusprodukata i ambalaže. Pomak prema cirkularnoj ekonomiji se smatra vitalnim za smanjenje otpada i produljenje „životnog ciklusa“ proizvoda. 
  1. Turizam je predugo bio usmjeren na to kako privući što veći broj turista, a u drugom planu je bilo očuvanje prirodnih ljepota i lokalnih zajednica. Trebamo prestati brojiti noćenja, te na prvo mjesto staviti očuvanje baštine, doprinos lokalnim zajednicama, a tek onda doprinos ekonomiji države u cjelini. Turisti danas žele visoko vrijedna iskustva kroz interakcije sa lokalnim stanovništvom i upoznavanje njihovog načina života jer doživljaji su ono što se pamti daleko dulje od činjenica. 
  1. Potrebno je uložiti više napora vezanih za harmonizaciju halal standarda i usvajanju jedinstvene halal akreditacije priznate u svim zemljama svijeta kako bi certificirani proizvođači i pružatelji usluga što lakše participirali na globalnom halal tržištu. 
  1. Hrvatska ima puni potencijal sudjelovanja na halal tržištu, kako kroz svoje izvozne aktivnosti halal proizvoda, tako i kroz halal turizam, a pri tome djelujući u skladu sa Europskim Green Dealom kao i sa UN-ovim Globalnim ciljevima za održivi razvoj.

 

 

Važan događaj na forumu bio je i čin potpisivanja Memoranduma o suradnji između rukovoditelja Centra, g. Aldina Dugonjića i direktora Sarajevo Business Foruma, g. Dine Selimovića. Memorandum o suradnji predviđa zajedničke nastupe i aktivnosti u privlačenju i poticanju domaćih, regionalnih i međunarodnih investicija, kao i jačanje konkurentnosti privrednih subjekata i institucija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Republika Hrvatska bilježi povećan interes gostiju koji zahtjevaju halal uslugu, a brojnim hrvatskim kompanijama halal certifikat omogućio je izvoz na međunarodna tržišta. Centar, kao organizator Međunarodnog Halal Business Foruma Croatia prepoznao je u Sarajevo Business Forumu i Sarajevo Halal Fairu veliki potencijal za jačanje konkurentnosti hrvatskih tvrtki i promociju potrošačima koji konzumiraju halal-proizvode i usluge.“ – izjavio je dr. Aldin Dugonjić.

Završnu riječ dala je gđa Asma Ahad, direktorica razvoja halal tržišta u Islamskom vijeću za hranu i prehranu u Americi (IFANCA) zaključivši  kako je „halal dobrobit za sve ljude i cijeli svijet“. Nakon riječi zahvale, g. Dugonjić je istaknuo da novi trendovi na halal tržištu svakako doprinose globalnoj održivosti, ali za realizaciju ciljeva potrebno je zajedništvo i sinergija potrošača, proizvođača, certifikacijskih tijela i vlasti.

 

 

 

Supported by: